Ízelítő a különböző műfajokból Detti előadásában:

Sport

          Művészi, táncos vonal 

Nőies, egzotikus irányzat

Mindegyik stílus alapját a rudas elemek és forgások képezik. Az irányzatokat az elemek összekötése és mértéke határozza meg. A sportban az erő és hajlékonysági elemeken van a hangsúly. A művészi irányzatban a táncos mozdulatokon, önkifejezésen míg a glamour kategóriában a nőiességen, testhullámokon csábításon van a hangsúly.

A rúdtánc egy a 2000-es évek elején elterjedt, dinamikusan fejlődő mozgásforma. Kezdeti mozgásanyaga rengeteget változott és fejlődött az évek alatt és mai napig jelennek meg újabb elemek, elem összekötések. Többféle irányzata létezik, mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább közelálló vonalat, amelyben ki tud teljesedni. A különböző irányvonalaknak és a változatos mozgásanyagnak köszönhetően ez egy megunhatatlan mozgásforma. 

 A rúdtánc többféle néven él a köztudatban: rúdfitnesz, rúdsport, rúdakrobatika, polefitness, poledance... Ezzekkel, és ezekhez hasonó megnevezésekkel találkozhatunk Magyaroszágon, A leírásban a rúdtánc megnevezést használjuk az egyértelműség érdekében, ugyanakkor fontos megjegyezni, valójában az előbb felsorolt megnevezések mind ugyanazt a mozgásformát takarják.

A rúdtánc az akrobatika, a művészi táncos elemek, saját testsúlyos testgyakorlatok ötvözeteLeginkább a szertornára és a street workoutra hasonlít. Mai mozgásanyaga, rúd körüli forgásokat, erő- és hajlékonysági elemeket tartalmaz, melyeket a talajon és rúdon hajtják végre a sportolók.

A sportágnak ma számos különböző vállvaja van.

3 fő típusnak tekinthetjük a sport, a művészi, klasszikus tánc elemeket tartalmazó, és nőies mozdulatokra épülő irányzatokat.

A rúdtáncról

100872204_2968228136558208_4785915812080779264_o.jpg
Floch_Bernadett7.jpg

A rúdtánc egyre nagyobb népszerűségnek örvend és egyre elfogadottabb fitnesz irányzat. Ne hagyd ki Te se!
A rúdtánc mint mozgásforma rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban. Határtalan sok lehetőség rejlik benne, megunhatatlan mozgásforma.
Stúdiónkban teljesen a kezdőtől versenyzői szintig foglalkozunk rúdtánc tanítással. Teljesen az alapoktól tanítunk Téged, előképzettségre nincs szükség.
Korra, súlyra NINCS határ!
Kezdd el még ma!

Mi az a rúdtánc?

A PoleCenter Újpest Rúdtánc Stúdióban a rúdtánc valamennyi műfaja és irányzata megtalálható

PoleCenter- Minden, ami rúdtánc!

107944408_142221344152032_10634626109327

Bár a rúdtánc mai formáját nagyban a sztríptíz bárokból eredeztethetjük. Kialakulásával kapcsolatban számos többszázéves, ősi mozgásforma kapcsolatba hozható, így a mallastambha vagy a kínai rúd, mint artista szer.

 

A mallastambha egy ősi indiai mozgásforma, amit főként férfiak űznek. Egy fa oszlopszerű rúdon végeznek különböző erő és akrobatikus gyakorlatokat. Sok elem a rúdtánc mozgásanyagában is megtalálható.
 

 

A kínai rúd artisták által használt szer, mely sokkal inkább hasonlít a rudasok által is használt szerhez, ám még mindig különbözik bevonatában, magasságában, vastagságában. Ennek története a vándorcirkuszokhoz kapcsolható. A művészek műsoraikban a sátor tartó oszlopait is elkezdték használni ezen is elkezdtek gyakorlatokat bemutatni. Így alakult ki a mai is sok cirkuszi műsorban megtalálható kínai rúd műsorszámaikban.
 

A rúdtánc szót sokan a sztríptíz klubbokkal azonosítják. Mai formája valóban nagyban innen eredeztethető. Ugyanis a táncos lányok saját szórakozásuk érdekében és, hogy színesítsék műsoruk, elkezdtek különböző forgásokat, pózokat végrehajtani a rúdon. A ma ismert fitnesz irányzat Fawnia Mondey nevéhez fűződik, aki továbbfejlesztette és átültette a bárokból az edzőtermekbe a mozgásformát.
 

Egy kis érdekesség. ;) Fawnia mai napig aktívan űzi a sportágat a Las Vegasi polexpok résztvevője.


Kanadából kiindulva terjedt el a rúdtánc, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, majd jelent meg Európában. Magyarországra a kétezres évek elején Pirner Alma hozta be. Ekkor nyitotta meg első iskoláját Dollhouse néven. A Dollhouse táncstúdió, pár évig egyeduralkodóként volt jelen Magyarországon, mint rúdtánc stúdió. (Pirner Alma 2015) Majd ahogy egyre több lett az érdeklődő, sorra nyíltak az újabb és újabb iskolák. Ma már rengeteg különböző stúdiót találunk Budapesten belül (főleg belváros), de egyre több a vidéki iskola is (pl.: Miskolc, Zalaegerszeg, Pécs).

A sportág rengeteget fejlődött a kezdeti időszak óta. Folyamatosan bővül az újabbnál, újabb pózokkal, kombinációkkal, akrobatikus elemekkel. Versenyrendszere is dinamikusan fejlődik a különböző irányzatokban.

A rúdtánctörténete