top of page
  • Szerző képeDetti

A glamúr irányzat, avagy exotic pole dance

A glamour irányzat a rúdtánc nőies vonalának a megjelenése. Többféle megnevezése is van mint classic vagy exotic.


Sokféle történet kering a rúdtánc kialakulásáról. El kell ismerni, hogy mai formája nagyban a sztriptíz bárokból eredeztethető, ugyanakkor ma már közel sem azonos vele! Ha kategorizálni szeretnénk, 3fő irányzatot- más sportágakat figyelembe véve versenyszámot különböztethetünk meg: a sport, a művészi és a glamour vonal.


A glamour vonal a rúdtánc modern történetének gyökeréig nyúlik vissza.


A sztriptíz bárokban a táncos lányok a figyelem felkeltése érdekében (és saját szórakoztatásukra) kezdtek el különböző forgásokat, táncos mozdulatokat kivitelezni a rúd körül. A különböző bárokban egyre gyakoribb show elemmé vált a rúdtánc előadás, a lányok pedig egyre bonyolultabb mozdulatokkal, trükkökkel igyekeztek fenntartani a közönség figyelmét.


A mozgásforma fitness termekbe való átültetése az 1990-es évekre tehető és Fawnia Mondey nevéhez fűződik. A rúdtánc néven ismerté vált műfaj Amerikából pillanatok alatt behálózta Ausztráliát és az Egyesült Királyságot, majd fokozatosan Európa szerte is ismertté vált. Ma már a világ szinte minden táján elterjedt és ismert mozgásformáról beszélhetünk.Itt érkezünk el a lényeghez.


Ahogy a fitnesz termekbe átkerült a mozgásforma, egyre több nőt vonzott be a kíváncsiság:


családanyák, ügyvédek, cégvezetők és még sorolhatnám. Érthető módon próbálták minél inkább hangsúlyozni, hogy mindez egy sportág és nem este vetkőzéssel keresik a kenyerüket- ami a megnevezésből félreérthető a kívülállók számára.Viszont a rúdtánc nem csupán a sportról szól! Igen, a rúdsport egy erőt, elhivatottságot kitartást követelő SPORT, DE ezenfelül ezer oldala van még. Nevezhetjük sokféleképpen és lehet sok felé válfaja, annak függvényben, hogy épp melyik aspektusát részesítünk előnyben.
14 évesen kezdtem el ezzel a sportággal foglalkozni. Akkoriban még rengeteget magyarázkodtam, hogy miről is szól ez, hogy igen ez egy nagyon komoly sportág. Világbajnok lettem 13 évesen, a tanulás mellett szabadidőm jelentős részét az edzések tették ki: erősítés, nyújtás és maga a koreográfia tanulása és gyakorlása. Mivel nem olimpiai sportág meg az egyetemi jelentkezéskor sem kaptam pluszpontot eredményeimért.


Álmodoztam arról, hogy bárcsak olimpiai sportág lenne, hisz akkor elismerné a társadalom is a munkám.Ma már sokkal inkább az a célom, hogy mindezt a mozgásformát egészében ismertessem meg az emberekkel, mert ez nem csak egy sport. Sokkal komplexebb fogalom annál! Ez lehet egy nagyon komoly fizikai képességeket igénybe vevő mozgásforma, de ugyanakkor, táncműfaj és önkifejezés: kitáncolhatjuk ami a lelkünk nyomja, és igen, betanulhatunk egy csábító szexis koreográfiát is.


Mindegyik oldal más, és más benne a nehéz. Ugyanakkor, mint minden, tanulható. Legyen szó sportról vagy a klasszikus rúdtáncról vagy akár a művészi vonalról.Imádom a dinamikus kombinációkat, különböző elemeket a rúdon. De néha mindennél jobb érzés magas sarkúban táncolni, kikapcsolódni a sportos elemekből és nőnek érezni magam. Persze ezt a fajta mozgást is tanulni kell és időbe telhet, mire belejön az ember, mire valóban szexin is érzi magát, de olyan kikapcsolódást és önbizalmat ad egy-egy ilyen óra, amihez nincs fogható. 😉Nem csak abban a 60 percben érzi jól magát az ember ameddig mozog, tanul fejlődik a teste a mozgáskultúrája. De utána az utcán is jobban kihúzza magát és a hétköznapokban is sokkal magabiztosabbá válik.Megtetszett? Kipróbálnád? Kattints a linkre és keresd a PoleClassique órákat! 😉


34 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page