top of page
  • Szerző képeDetti

Hogyan térjek vissza betegség után a rudas edzéshez?

Frissítve: 2022. okt. 13.


Sokszor a előfordul velünk (főként nőként) hogy túlterheljük a szervezetünket. Persze a mindennapi hajtás mellett nem csoda, hogy néha elfelejtkezünk magunkról és a megfelelő pihenésről.


Engem rendszerint maga a betegség is akkor dönt le a lábamról, amikor egy túlhajtott időszaknak a végét járom.


A szervezet így működik: ha nem adsz neki pihenőt, talál rá módot,

hogy megállítsa mindennapi hajtást. Egy betegség vagy sérülést garantálja, hogy egy kicsit pihenőpályára kerüljön az ember.


A legfontosabb, amit szeretnék kiemelni és röviden kifejteni, a prevenció. Előzzük meg a betegség és a sérülések kialakulását! Figyeljünk a testünk jelzéseire! Ne eddzünk, ha fáradtak vagyunk, vagy nem esik jól, aludjunk napi 8 órát, fogyasszunk napi minimum 2 liter folyadékot, és egészséges ételekkel tápláljuk szervezetünket.


Ha mégis lesérülünk, vagy egy betegség ledönt minket a lábunkról, hogyan térjünk vissza a megszokott rendszeres edzéseinkhez?


Az első és egyben az egyik legfontosabb szabály, hogy először valóban 100%-ig gyógyuljunk ki a betegségből, és pihenjük ki magunk. Az edzés egy terhelés. A szakirodalomban stresszként szokás nevezni, mivel az edzés olyan folyamatokat indít el a szervezetben, amivel annak meg kell küzdenie. Ez alap esetben nem jelent problémát, mert ezek a stressz és regeneráló folyamatok vezetnek a szervezet fejlődéséhez.


Ha a betegség utolsó tünetei is elmúltak, és az orvosod is egészségesnek nyilvánított, még várj még pár napot mielőtt újra belevágnál az edzésbe, hogy a szervezeted ténylegesen fel legyen készülve egy edzés okozta terhelésre.


Tartsd be a fokozatosság elvét. A betegség hatására legyengül az ember szervezete, így a betegség utáni első edzést ne onnan akard folytatni ahol a betegség előtt abbahagytad! Ilyenkor érdemes kicsit visszalépni, és az egyszerűbb dolgokkal kezdeni. Fokozatosan térj vissza a nehezebb elemekhez és gyakorlatokhoz, a "szokásos" edzésekhez.


Légy türelmes magaddal. Egy komolyabb betegség után, az is előfordulhat, hogy a számodra már könnyűnek számító gyakorlatok is komoly erőfeszítésedbe kerülnek, esetleg nem is akarnak sikerülni. Ne ess kétségbe ez normális! Idő amíg a szervezeted visszaáll. Meg kell szoknia a terhelést, így valószínűleg, az első pár edzés nagyon nehéz lesz. Szépen lépésről lépésre vissza fogod tudni nyerni a formádat.


A tested emlékszik! Amit egyszer megtanulsz azt a tested nem felejti el. Lehet, hogy ha sokáig nem gyakorlod akkor kicsit ismételni kell amíg újra tökéletes lesz de sokkal könnyebben megy majd mint elsőre. Így ez a betegség utáni visszaállásra is igaz. Lehet eleinte nehéz lesz, de a tested szépen lassan rájön majd mit is kell csinálnia!


Hallgass a tested jelzéseire. Fokozottan! Ne erőltesd túl a szervezeted, a keményebb edzésekkel várj még kicsit. Ha előbb elfáradsz, mint megszoktad magadtól, akkor tartsd be a fenti szabályokat: légy türelmes magaddal és a könnyebb mozdulatokkal kezdd. Most inkább vegyél vissza egy picit a tempóból. Tarts több pihenőt az elemek között és az edzés hosszát is rövidítheted. Folyamatosan figyeld, hogyan reagál a szervezeted az elvégzett edzés munkára.


A visszatérési idő mindig a betegség komolyságától függ. Minél komolyabb egy betegség, minél több időt vett igénybe a felépülés, annál több időt kell hagyni magadnak a visszatérésre. Nyilván nem ugyanaz egy náthából visszatérni pár nap fekvés és tea után, mint egy több hónapos kórházi kezelésből.... Egy hosszabb kihagyás után is, mint például költözés, vagy hosszabb nyaralás után is idő kell, amíg minden úgy megy, mint mikor abbahagytad. Ha a kihagyás még ez betegség okozta legyengüléssel vagy sérüléssel társul, akkor még nagyobb türelemre és kitartásra van szükség. Ugyanakkor megéri a fáradtságot és energiát fektetni a visszatérésbe, mert végül nem csak, elérheted a korábbi formát, de túl is szárnyalhatod egykori Önmagad!



Mi a helyzet a covidból való visszatéréssel?

Mikor lehet újra rudazni koronavírusos megbetegedés után?



A koronavírusból való visszatérést illetően is nagyon fontos, hogy a fenti szabályokat tartsuk be és emlékeztessük rá magunk!


Itt is kiemelném a prevenciót. Kövessük a szakemberek tanácsait, mossunk sokszor kezet, fertőtlenítsünk, és hordjunk a maszkot. Kerüljük a tömeget, ahol lehet. November 11 óta az érvényben lévő korlátozások miatt zárva tartjuk a Stúdiót is. Fáj a szívünk, de az érvényben lévő jogszabályok miatt muszáj, és bízunk a szakemberekben, hogy ezekkel a korlátozásokkal legyőzhető a vírus, és átvészelhetjük ezt az időszakot.


Nem vagyok orvos, és szerencsére tapasztalatból sem beszélhetek, mert nem kaptam el a vírust. Részletesebben utánanéztem a betegségnek, és több forrás tanulmányozása után írtam meg ezt a bejegyzést.

A Covid-19 esetében egy nagyon új betegségről beszélünk, aminél még rengeteg a kérdőjel.


"Sok bizonytalanság kering még az új típusú koronavírus körül, de az már biztosan látszik, hogy ez egy több szervrendszert is érintő fertőzés. Mind a betegség akut szakaszában, mind a fertőzés utáni szövődményekben érintett lehet főként a tüdő, szív-érrendszer, az izmok-idegrendszer."


Világos, hogy nem szabad félvállról venni.


"Mindenképpen kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében (legyenek akár amatőr vagy elit sportolók!), hiszen a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. A rendszeres mozgást megelőzően számukra kifejezetten ajánlott COVID utáni sportolói vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek. "



Tudod mit mondok?



A pole dance a day, keeps the doctor away!

(Napi egy rúdtánc távol tartja az orvost ;) #comedygirl)


Ha szeretnél stílusos rúdtáncos maszkot viselni, add le rendelésed a polecentershop@gmail.com e-mail címen keresztül a szín megjelölésével. Rózsaszín vagy fekete színben, a maszk ára postázási költséggel: 3450.-








173 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page